Jeugdtennis 

Welkom op de jeugdpagina van TC Deurne

TC Deurne heeft rond de 50 jeugdleden. Voor deze jeugdleden wordt van alles georganiseerd. Alle activiteiten voor de jeugd zijn te vinden op onze website en op de Facebookpagina van TC Deurne.

Overzicht jeugd activiteiten:

 • TC FUN 
 • KNLTB Voorjaarscompetitie 
 • KNLTB Najaar competitie
 • KNLTB Wintercompetitie
 • Tenniskids competitie (WORLD TOUR)
 • Klein Deurne
 • Clubkampioenschappen (klik hier voor meer info over het JeugdClubkampioenschap 2020)
 • Open toernooi
 • Ouder kind toernooi
 • Trainingen
 • Sleep in

Heb je zelf leuke ideeën, wil je graag gaan tennissen of tennis je al en wil je meehelpen met organiseren, neem dan contact op met de jeugdcommissie. De jeugdcommissie is te bereiken via jeugdcommissie@tcdeurne.nl
Kinderen kunnen al vanaf hun 6 jaar beginnen met tennis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met jeugdcommissie@tcdeurne.nl 

Competitie:
Door de KNLTB wordt in het voorjaar, najaar en in de winter een competitie georganiseerd. Alle aangesloten verenigingen kunnen hieraan deelnemen. Ook TC Deurne doet natuurlijk mee.  De jeugd en selectie competitie teams worden samengesteld door de trainers in overleg met de jeugdcommissie. Iedereen die traint wordt door de trainer en de jeugdcommissie gevraagd om mee te doen met de verschillende competitievormen.

Training:
Er wordt bij onze vereniging gewerkt met de zgn.Tenniskids-methode (zie hieronder voor meer uitleg).  Jeugdleden volgen de groepstrainingen op basis van ervaring, inzet, leeftijd, speelsterkte en beschikbaarheid. Kijk voor meer informatie op de pagina trainingen

Info voor ouders
Tennis is voor jong en oud. Kinderen t/m 17 jaar zijn jeugdleden. De info op deze pagina is bedoeld voor jeugdleden en hun ouders/verzorgers. Tennissen leer je door veel te spelen.  Ouders kunnen een belangrijke rol spelen om het kind enthousiast te krijgen en te houden voor tennis: stimuleer ze om naar de baan te gaan, tennis zelf met ze indien mogelijk en laat ze afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. Zodra een kind beter leert tennissen, zal het vanzelf enthousiaster worden.

In welk team komt mijn kind? Hoe zit het met de leeftijdsklasses?
Alle tennisverenigingen werken volgens de methode 'Tenniskids' van de KNLTB, de tennisbond. Deze is geheel afgestemd op de mogelijkheden van de kinderen. Daardoor leren ze razendsnel het spel spelen. Vier kleuren brengen hun voortgang in kaart: blauw  - rood - oranje en groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden maar ook andere balsoorten en andere veldgroottes. Vanaf oranje kunnen de kinderen deelnemen aan de tenniscompetitie.

 

Blauw

Speciaal voor de jongste jeugd is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase maken kinderen van 4 tot 6 jaar kennis met het tennisspel en de vereniging, waarbij plezier centraal staat. Met verschillende eenvoudige en uitdagende oefeningen ontwikkelen de kinderen hun eerste bal- en racketvaardigheden. Bij TC Deurne hebben we momenteel nog geen kinderen in blauw.

 

Rood

In Tenniskids rood maken kinderen t/m 7 jaar verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en 9 jaar kunnen in rood of oranje spelen, de trainer bepaalt dit. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden in de Tenniskids competitie: de World Tour Rood. Er wordt gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

Oranje

In de volgende fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 11 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer en in deze fase kunnen kinderen deelnemen aan de Tenniskids competitie World Tour Oranje.

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10-11-12 jaar. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Er wordt dan ook op een 'hele baan'getennist. Bij de dubbels wordt er gespeeld in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden in deze fase verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. De Tenniskids competitie die bij deze fase hoort is de Groene competitie. Er wordt gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

Geel

Na groen zijn kinderen helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende gele bal. Ze beheersen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen.

 

Website gerealiseerd door Derks Webdesign